مجله اینترنتی روان تنظیم

مجله اینترنتی روان تنظیم

مجله تخصصی روانشناسی تربیتی شناختی
مجله اینترنتی روان تنظیم

مجله اینترنتی روان تنظیم

مجله تخصصی روانشناسی تربیتی شناختی

آموزش خوانندگان برای تبدیل شدن به خوانندگان خودتنظیم

آموزش خوانندگان برای تبدیل شدن به خوانندگان خودتنظیم

تحقیقات در مورد کیفیت و کمیت استفاده خوانندگان از فرآیندهای خودتنظیمی، همبستگی بالایی را با قرار دادن مسیر پیشرفت تحصیلی و همچنین با عملکرد در نمرات آزمون استاندارد نشان داده است. همچنین شواهدی وجود دارد که استفاده خوانندگان از فرآیندهای خودتنظیمی متمایز است اما با معیارهای کلی توانایی، مانند توانایی کلامی، مرتبط است. اگرچه بسیاری از فرآیندهای خودتنظیمی، مانند تعیین هدف و نظارت بر خود، عموماً پنهان هستند، معلمان از بسیاری از جلوه های آشکار این فرآیندها مانند خودآگاهی خوانندگان از کیفیت کار و آمادگی در کلاس آگاه هستند. تحقیقات اخیر نشان می دهد که فرآیندهای خودتنظیمی قابل آموزش هستند و می توانند منجر به افزایش انگیزه و پیشرفت خوانندگان شوند.

اگرچه یافته های تحقیق به شدت از اهمیت استفاده خوانندگان از فرآیندهای خودتنظیمی حمایت می کند، معلمان معدودی خوانندگان را به طور مؤثر برای خواندن خود آماده می کنند. به ندرت به خوانندگان در مورد وظایف آکادمیک برای پیگیری، روش‌های انجام تکالیف پیچیده یا انتخاب شرکای تحصیلی حق انتخاب داده می‌شود. تعداد کمی از معلمان خوانندگان را تشویق می کنند تا اهداف مشخصی را برای کار آکادمیک خود تعیین کنند یا راهبردهای مطالعه صریح را آموزش می دهند. همچنین، به ندرت از خوانندگان خواسته می شود که کار خود را ارزیابی کنند یا شایستگی خود را در کارهای جدید تخمین بزنند. معلمان به ندرت باورهای خوانندگان را در مورد خواندن، مانند ادراکات خودکارآمدی یا اسناد علّی، ارزیابی می کنند تا مشکلات شناختی یا انگیزشی را قبل از اینکه مشکل ساز شوند، شناسایی کنند.

برخلاف باور رایج، خواندن خودتنظیم ماهیت و منشأ غیراجتماعی ندارد. هر فرآیند یا باور خودتنظیمی، مانند تعیین هدف، استفاده از استراتژی، و خودارزیابی را می توان از آموزش و الگوبرداری توسط والدین، معلمان، مربیان و همسالان آموخت. در واقع، خوانندگان خودتنظیم برای پیشرفت خواندن خود از دیگران کمک می گیرند؛ چیزی که آنها را به عنوان «خودتنظیم» تعریف می‌کند، اتکای آنها به روش‌های خواندن جداشده اجتماعی نیست، بلکه ابتکار شخصی، پشتکار و مهارت پذیرش آنهاست. خوانندگان خودتنظیم بر چگونگی فعال‌سازی، تغییر و حفظ شیوه‌های خواندن خاص در زمینه‌های اجتماعی و همچنین انفرادی تمرکز می‌کنند. در عصری که این ویژگی‌های ضروری برای خواندن مادام‌العمر در بسیاری از خوانندگان غایب است، آموزش فرآیندهای خواندن خودتنظیم اهمیت ویژه‌ای دارد.

آموزش مهارت های خوانندگان خبره

هفت راهبرد خوانندگان خود تنظیم بسیار ماهر شامل فعال سازی، خلاصه کردن، نظارت و شفاف سازی، تجسم و سازماندهی، جستجو و انتخاب، پرسش و استنباط است.

تحقیقات نشان می دهد که خوانندگان خود تنظیم ماهر یا خبره دارای هفت راهبرد برای ساختن معنا قبل، حین و بعد از خواندن متن هستند. وقتی خوانندگان خود تنظیم ماهر می‌خوانند، فرآیندی فعال است. ذهن آنها دائماً در حال پردازش اطلاعات استخراج شده از متن است؛ به عنوان مثال، سؤال از نویسنده، خلاصه کردن قطعات یا تفسیر تصاویر. برعکس، خوانندگانی که دچار مشکل هستند اغلب بدون فکر کلمات موجود در صفحه را می خوانند. برای آنها خواندن یک فعالیت غیرفعال است. ساختن معنا از متن به طور طبیعی در ذهن یک خواننده ضعیف اتفاق نمی افتد.

خوشبختانه می توان مهارت های شناختی خوانندگان خود تنظیم خبره را آموزش داد. موثرترین راه برای خوانندگان برای خواندن از طریق آموزش صریح و مستقیم است. مهم است که معلمان قبل از اینکه به خوانندگان اجازه دهند به طور مستقل از یکی از آنها استفاده کنند، این راهبردها را برای کلاس الگوبرداری کنند. مدل‌سازی یک استراتژی به خوانندگان درک روشنی از اینکه چرا این تکلیف به آنها محول شده و چگونه آن را به درستی تکمیل کنند، می‌دهد.

استراتژی های خوانندگان بسیار ماهر

در زیر خلاصه ای از هفت استراتژی خوانندگان بسیار ماهر آورده شده است. هدف مختصری برای استفاده از هر استراتژی به همراه پروتکل مربوطه ارائه شده است. این هفت استراتژی را می توان با انواع متون بسته به رشته مورد استفاده قرار داد. نمونه هایی از متن عبارتند از یک نقاشی، یک گزارش سالانه برای یک تجارت، یک فیلمنامه برای یک نمایشنامه، یک مسئله ریاضی، یک نمودار دایره ای، یک دستور پخت، یا دستورالعمل برای یک آزمایش علمی.

فعال سازی: خوانندگان از تجربیات و / یا دانش گذشته خود برای درک بهتر متن استفاده می کنند. (مثال: اتصالات متنی.)

خلاصه کردن: خوانندگان هدف و معنای یک متن را با کلمات خود بازگو می کنند. (مثال: خلاصه کردن متن دشوار.)

نظارت و شفاف سازی: خوانندگان تعیین می کنند که آیا متن را می فهمند یا خیر. در صورت وجود سوء تفاهم، آشفتگی را در حین و بعد از خواندن متن روشن و اصلاح می کنند. (مثال: کدگذاری متن.)

تجسم و سازماندهی: خوانندگان تصاویر ذهنی از متن ایجاد می کنند. سازمان‌دهنده‌های گرافیکی به ارائه ساختار کمک می‌کنند و به دانش‌آموز اجازه می‌دهند تا از متن ایده تولید کنند. (به عنوان مثال: سازمان دهنده گرافیکی.)

جستجو و انتخاب: خوانندگان اطلاعاتی را از منابع مختلف جمع‌آوری می‌کنند تا منابعی را انتخاب کنند که به آنها اجازه می‌دهد کلمات کلیدی را تعریف کنند، به سؤالات پاسخ دهند یا مسائل را حل کنند. (مثال: ادعا، شواهد و استدلال.)

پرسش: خوانندگان درباره متن سؤال می‌سازند، هنگام خواندن متن از خود سؤال می‌پرسند و به سطوح مختلف سؤالات مربوط به متن از همسالان و / یا معلم خود پاسخ می‌دهند. (مثال: رابطه سوال و پاسخ.)

استنباط: خوانندگان متن را تفسیر کرده و نتیجه گیری منطقی می کنند. (مثال: معنی داری متن.)

انتخاب یک استراتژی

انتخاب عمدی یک استراتژی خواندن با توجه به اهداف خواندن، استانداردهای دوره و نوع متن مهم است. قبل از انتخاب یک استراتژی، در اینجا چند سوال برای بررسی وجود دارد:

  • خوانندگان چه متنی را خواهند خواند؟
  • چند بار، در صورت وجود، خوانندگان این نوع متن را تجربه کرده اند؟
  • خوانندگان چگونه باید با متن ارتباط برقرار کنند؟ آیا باید آن را زیر سوال ببرند یا درباره اطلاعات ارائه شده در متن استنباط کنند؟
  • کدام بخش یا بخش هایی از متن ممکن است خوانندگان را بیشتر به چالش بکشد؟
  • برای کمک به خوانندگان در مواجهه با چالش‌های پیش‌بینی‌شده، مانند واژگان، قبل از خواندن متن، چه حمایت‌هایی می‌توان ارائه کرد؟
  • خوانندگان چه مهارتی را در حین یا بعد از خواندن متن باید تقویت یا پرورش دهند؟
  • چگونه استراتژی برای کلاس مدل می شود؟

خواندن و تفسیر انواع متون می تواند کاری دلهره آور باشد. خوشبختانه، خوانندگان در هر کلاس درس می توانند توانایی های تحلیلی خوانندگان ماهر را بیاموزند. این تمرین نیاز به زمان و صبر دارد. با اجرای هدفمند این استراتژی ها در تمام زمینه های موضوعی، خوانندگان می توانند از خوانندگان وابسته و غیر فعال به متفکران بسیار ماهر که به طور مستقل اطلاعات یک متن را پردازش می کنند، پیشرفت کنند.

کمک به فرزندتان برای تبدیل شدن به یک خواننده خودتنظیم

خودتنظیمی خواندن چیست؟

هنگامی که یک خواننده برای درک بهتر آنچه می‌خواند تغییراتی در رفتارهای خواندن خود ایجاد می‌کند، خواننده خود تنظیم شده است. خواندن خودتنظیم شامل تنظیم نحوه خواندن توسط خواننده بر اساس آگاهی خود از دانش، رفتار و احساسات مرتبط با خواندن است.

در خواندن خودتنظیم راهبردهای خواندن با راهبردهای خودتنظیمی ترکیب می شوند. خواندن خودتنظیم هم شامل افکار و هم رفتار می شود. این شامل برنامه ریزی خواننده برای راهبردهای خواندن قبل از خواندن، نظارت و تغییر رفتارها در حین خواندن، و تأمل در احساسات و راهبردها پس از پایان متن است.

چرا خودتنظیمی خواندن اهمیت دارد؟

در دبستان بچه ها داستان های زیادی می خوانند. آنها همچنین با حمایت معلم یا همکلاسی های خود مطالعه می کنند. با این حال، با بزرگتر شدن کودکان، متون پیچیده تری را با کلمات و ایده های چالش برانگیز می خوانند. آنها همچنین باید  خواندن خود را با کمک کمتر معلمان و سایر بزرگسالان مدیریت کنند. تبدیل شدن به یک خواننده خود تنظیم می تواند به فرزند شما کمک کند تمرکز، تفکر و نمرات خود را بهبود بخشد.

چه کاری می توانید انجام دهید؟

اعضای خانواده می توانند با حمایت از خواندن خودتنظیم و کمک به آنها در تمرین استفاده از راهبردهای خودتنظیمی در حین خواندن، به کودکان در تغییر از داستان خوانی به خواندن اطلاعاتی کمک کنند. کمک به فرزندتان در خواندن خودتنظیم از این فرآیند سه مرحله ای پیروی می کند: برنامه ریزی، بررسی، و بازاندیشی. شما می توانید با حمایت از فرزندتان در برنامه ریزی قبل از خواندن و تأمل با فرزندتان پس از خواندن، بیشترین کمک را ارائه دهید. با این حال، در حین مطالعه، می‌توانید با بررسی احساسات، درک، تمرکز و نحوه عملکرد فرزندتان به کنترل و تغییر رفتارهای خواندن او کمک کنید.

برنامه ریزی:

از فرزندتان در مورد دانش او درباره متن، مهارت هایی که قصد دارند در حین خواندن استفاده کنند و احساسش نسبت به خواندن بپرسید. سوالاتی مانند موارد زیر را در نظر بگیرید:

  • امروز برای کلاس علوم خود در مورد چه چیزی می خوانید؟
  • فکر می کنید امشب در مطالعه مطالعات اجتماعی خود چه چیزی را می توانید یاد بگیرید؟
  • آیا می توانید به راهکارهای خواندن فکر کنید که به شما در درک متن کمک کند؟
  • می‌توانید در مورد موضوع خواندن امشبتان بگویید؟
  • در مورد خواندن برای مشق شب چه احساسی دارید؟
  • چه کاری می توانید در مورد آن انجام دهید؟

به فرزندتان درباره راهکارهایی بگویید که ممکن است به او کمک کند تا متن را بخواند و بفهمد. پیشنهاداتی مانند موارد زیر را در نظر بگیرید:

  • قبل از شروع مطالعه، مطمئن شوید که می‌دانید به چه سؤالاتی می‌خواهید پاسخ دهید.
  • همانطور که در حال مطالعه هستید، مطمئن شوید که توقف کرده اید تا متوجه شوید.
  • آیا می توانید از راهبردی که در مدرسه به شما یاد داده اند، مانند دریافت اصل مطلب، برای درک متن استفاده کنید؟
        مطالبی را در اختیار فرزندتان قرار دهید که به او کمک کند تا از راهبردهایی برای درک متنی که می‌خواند استفاده کند. موادی مانند مداد، کاغذ، هایلایتر یا تلفن یا رایانه با برنامه فرهنگ لغت باز را برای جستجوی کلمات جدید در نظر بگیرید.

در حین خواندن: اگر متوجه شدید که فرزندتان خواندن را متوقف کرده یا به نظر می رسد روی متن تمرکز نکرده است، از او در مورد آنچه در جریان است بپرسید و راهبردها یا روش هایی را پیشنهاد دهید که ممکن است کمک کند.

پیشنهاداتی مانند موارد زیر را در نظر بگیرید:

- کمی استراحت کنید و به آن بازگردید.

- سوالات خود را به خاطر بسپارید و سعی کنید متن را مرور کنید تا اطلاعات مربوط به آنها را بیابید.

- چه کاری می توانیم انجام دهیم تا برای شما جشن بگیریم که امروز مطالعه خود را به پایان رسانده اید؟

توجه: مراقب باشید که حواس کودک خود را با قطع خواندن او پرت نکنید.

پس از خواندن: برای بازاندیشی از کودک در مورد درک او از متن، مهارت هایی که استفاده کرده و احساسش را بپرسید. سوالاتی مانند موارد زیر را در نظر بگیرید:

- امروز در مورد علم چه مطالعه ای انجام دادید؟

- چه کاری انجام دادید که به درک متن کمک کرد؟

- چه احساسی دارید در مورد آنچه خوانده اید و به سؤالات آن پاسخ داده اید؟

در مورد راهبردهای مختلفی که ممکن است به او کمک کند متن بعدی را بخواند و بفهمد، با فرزندتان صحبت کنید. سوالاتی مانند موارد زیر را در نظر بگیرید:

- دفعه بعد که با یک کلمه سخت مواجه شدید چه کاری می توانید انجام دهید؟

- صرف زمان بیشتر قبل از شروع خواندن برای فکر کردن به متن چگونه می تواند به درک آن کمک کند؟

- چه استراتژی به شما در خواندن کمک کرد که باید دوباره امتحان کنید؟

گفتار پایانی

خواننده خود تنظیم از راهبردهای مشخصی استفاده می کند که قابل آموزش هستند. این راهبردها قبل از خواندن، حین خواندن، و بعد از خواندن به خوانندگان خود تنظیم کمک می کند که معنای متن را استخراج کرده و آن را بخوبی درک کند. درک دقیق ساختار متن و فهم عمیق ایده های اصلی و جزئیات مهم کمک می کند تا مطالب در حافظه دراز مدت تحکیم شود. خواننده خود تنظیم نه تنها مطالب را مطالعه می کند بلکه فرایند خود تنظیمی رفتارها، اندیشه ها، احساسات، و انگیزه های خود را نیز مورد توجه دارد. رشد خواننده خود تنظیم به پویایی رفتارها و راهبردهای خواندن خود تنظیم منجر می شود و فرایند رشد خواندن را تسریع می کند. تجربه انباشته با متون مختلف مهارت خواندن خود تنظیم را افزایش می دهد. 

 

 

 همچنین بخوانید:

استفاده از پروتکل بلند فکر کردن در تحقیقات خواندن خودتنظیم

سرفصل موضوعی: یادگیری خود تنظیم

برای دریافت بیشتر از مطالعه چگونه مولد بخوانیم

خواننده خودتنظیم: فرایند سه مرحله ای چرخه ای

آگاهی و کنترل فراشناختی راهبردهای خواندن و مطالعه: معرفی یک مدل


استفاده از مطالب ارائه شده در این پایگاه، صرفا با ذکر منبع آزاد می باشد.


نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد