مجله اینترنتی روان تنظیم

مجله اینترنتی روان تنظیم

مجله تخصصی روانشناسی تربیتی شناختی
مجله اینترنتی روان تنظیم

مجله اینترنتی روان تنظیم

مجله تخصصی روانشناسی تربیتی شناختی

راهبردهای انگیزشی - ریچارد مایر


چهار راهبرد انگیزشی برای آماده سازی اراده یادگیری و مطالعه و در نتیجه انگیزش برای شروع و پافشاری در تکلیف یادگیری مطالب جدید معرفی می شود. اولین گروه راهبردها به شروع مطالعه تکلیف که گاهی می تواند بسیار دشوار باشد مربوط می گردد، و هدف آن مجهز کردن دانش آموز به تعدادی راهبرد انگیزشی اثربخش می باشد. دانش آموز ممکن است که در هنگام مطالعه پیش از آنکه مطالب را یاد گرفته باشد تمایل به کنار گذاشتن آن پیدا کند، پس باید خود را با تعدادی راهبرد انگیزشی اثربخش مجهز سازد تا بتواند تکلیف یادگیری را بصورت صحیحی آغاز کند و بر آن پافشاری کند تا یادگیری مطلوب حاصل شود. اولین گام برای یادگیری فعال کردن انگیزش یادگیری است. انگیزش برای تلاش کردن در یادگیری، حتی زمانیکه فهمیدن مطالب دشوار است ضروری است و شامل درک این است که کدام راهبردهای یادگیری برای تکلیف در دست انجام مفید خواهد بود. بدون اراده برای تلاش در یادگیری دانش آموزان ممکن است فعالیت های نامناسب با یادگیری را انجام دهند یا در فعالیتهای مناسب پافشاری کافی نداشته باشند. انگیزه برای یادگیری از چهار منبع انگیزش برای تلاش کردن یعنی علایق (Interestsاهداف (Goalsباورها (Beliefs)، و پاسخ به تهدیدها (Responses to Threat) حاصل می شود. چنانکه در ردیف اول جدول 1 نشان داده شده است، انگیزش برای یادگیری می تواند از علاقه و کنجکاوی شخصی (Personal Interest and Curiosity) ناشی شود. پیش از شروع مطالعه، توجه به اینکه چرا مطالب مطالعه می توانند برای فردارزشمند باشند و چه چیز جالبی در مورد آن وجود دارد اساسی است. اگر مطالب کسل کننده و نا سودمند درک شوند، احتمال کمتری دارد که آن توجه و درک به آن اختصاص داده شود و احتمال کمتری دارد که دانش آموز در یادگیری موفق گردد. چنانکه در ردیف دوم جدول 1 نشان داده شده است دومین عامل انگیزشی اراده برای تلاش کردن از هدف شخصی فرد برای یادگیری ناشی می شود. اگر هدف شخصی تسلط یافتن بر مطالب باشد فرد باید در جهت فهمیدن آن قدم بردارد که هدف تبحری یا تسلطی خوانده می شود و برای مطالعه موفق ضروری می باشد. اگر هدف دانش آموز برتر بودن از دیگران یا بدست آوردن نمره بالا باشد، او دارای نوعی هدف عملکردی رویکردی است. این نیز می تواند موجب ایجاد انگیزه شود، اما اگر با هدف تبحری ترکیب شود برای مدت طولانی حفظ می شود. اگر هدف شخصی عمدتا اجتناب از عملکرد ضعیف باشد، که به آن هدف عملکردی اجتنابی گفته می شود دانش آموز به احتمال زیاد کار کردن سخت را متوقف خواهد کرد، و در نتیجه یک دانش آموز ناموفق خواهد شد. چنانکه در ردیف سوم جدول 1 نشان داده شده است، روش دیگر برای ایجاد انگیزه در برای سخت کار کردن پرورش باورهای ثمربخش در مورد خود فرد بعنوان یادگیرنده است. دانش آموز باید باور داشته باشد که اگر بقدر کافی سخت کار کند، واقعا می تواند بر مطالب تسلط پیدا کند. ادراک دانش آموز از خود بعنوان یک یادگیرنده شایسته یعنی فردی که می تواند مطالب در حال مطالعه را یاد بگیرد جنبه انگیزشی این عامل را می سازد. اگر او فکر می کند که یادگیری به تلاش بستگی دارد، احتمال بیشتری دارد که به هنگام دشوار تر شدن امور سخت تر کار کند. دانش آموزان موفق دارای این باورهای انگیزشی هستند؛ دانش آموزانی که سعی و تلاش می کنند و به انجام کارها اقدام می کنند. اگر دانش آموز فکر می کند که یادگیری عمدتا با توانایی تعیین می شود، زمانیکه امور دشوار می شوند احتمال کمتری دارد که تلاش کند و احتمال بیشتری وجود دارد که در یادگیری ناموفق باشد.

سرانجام، دیگر جنبه مهم انگیزش به باورهای ضد انگیزشی (Anti-Motivational Beliefs) دیگران در مورد دانش آموز مربوط می گردد. تهدید قالبی (Stereotype Threat) زمانی رخ می دهد که فرد خود را بعنوان عضوی از گروهی در نظر بگیرد که دیگر افراد فکر می کنند آن گروه  ضعیف عمل می کنند. برای مثال این گفته: "چرا شما می خواهید به کلاس فیزیک بروید؟ در آنجا جایی برای شما وجود ندارد" یک باور ضد انگیزشی است؛ فرد باید با سخت کار کردن و از دست ندادن اعتماد به نفس به این موقعیت پاسخ دهد. فرد باید به این مطلب فکر کند که: "هیچ کسی نمی تواند مانع من شود". به محض آنکه دانش آموز به دیگران اجازه دهدکه تعیین کنند که چه کسی هست، ممکن است که خود را در موقعیت قرار گرفتن در سراشیبی دانش آموز ناموفق بودن بیابد (میر، 2019).

 

جدول 1 : چهار راهبرد انگیزشی دانش آموزان موفق

نام

توصیف

راهبرد ارزش

شما زمانی بهتر یاد می گیرید که بر مطالب ارزش بگذارید و بطور شخصی به آنها علاقه داشته باشید.

راهبرد هدف

شما زمانی بهتر یاد می گیرید که هدفتان تسلط پیدا کردن بر مطالب در حال مطالعه باشد.

راهبرد باور

شما زمانی بهتر یاد می گیرید که باور داشته باشید اگر تلاش کنید می توانید یاد بگیرید، و اینکه شکستها و موفقیت ها عمدتا به تلاش شما و نه توانایی ثابت شما بستگی دارد، و اینکه شما می توانید ذهن خود را از طریق سخت کار کردن بهبودی ببخشید.

راهبرد اجتناب از تهدید

شما زمانی که از احساس در تهدید بودن توسط عقاید دیگر افراد در مورد توانایی یادگیری خود اجتناب کنید بهتر یاد می گیرید.

 


نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد